loader image

     БЕЗПЛАТНА Доставка за поръчки над 300 лв

Blog

Начало » Blog » Есенен риболов на костур

Есенен риболов на костур

окт. 29, 2019 | Костур, Риболов

В жизнения цикъл на всяка риба има периоди на голяма и малка активност. Рибите, при които това редуване има ярко изразен сезонен характер, се отнасят към топло – и студолюбивите видове. Първите се чувстват най-комфортно в летните месеци, вторите се активизират в студена вода. От друга страна има немалко видове риби, които се ловят добре и през зимата, и през лятото и между сезоните. Типичен пример за риба, която не е особено пристрастна нито към топлината или студа, е костурът, който е най-активен през ноември. Ловът на костур преди първия лед, през първите зимни месеци носи богат резултат и е добре познат на всеки риболовец. В материала ще стане дума за малкоразпространения лов на спининг.

Водоемите

Ако през лятото е трудно да се намери мястото, където костурът да не може да се открие, в предзимния период всичко е другояче. За да го намерите, трябва да изследвате достатъчно широк участък от водоема и то без едно кълване. Може пътьом да хванете бяла риба или щука, но костурът няма да се прояви. Предзимният риболов на костур е възможен и в изолирани от реката водоеми. Много успешно в този период се лови на баластриери, които са свързани с протоци с реката или канал. В различно време по канала в баластриерата и обратно се движи различна риба. Например в средата на октомври стадото костури излиза от реката и отива в баластриерата, за да изкара зимата там. Защо се случва това, можем само да се досещаме, но една седмица преди да настъпят големите студове, числеността на костурите в баластриерата се увеличава няколко пъти.

Времето

Средата на октомври е един усреднен срок за началото на есенното движение на костура. В топла есен той може да се движи до края на месеца. Храненето на костура с всеки ден се засилва, достигайки апогея си преди застудяването и първия лед. Всъщност това време трябва да се има предвид от риболовците. Преди него се лови на спининг, а след това, като се изчакат няколко дни (докато ледът укрепне) с отвесно блеснене. Ледът на дълбоките кариери се получава седмица две по-късно отколкото на езерата. Обикновено предзимният риболов на костур включва периода от първата половина на ноември. Костурът обикновено е дневна риба, а ноемврийският ден е кратък. Най-интересното се случва между 9 и 15 часа.

Такъмът

Когато температурата навъздуха е около нулата и все по-устойчиво попада в отрицателния диапазон, оставете вкъщи спининга, не ви съветваме да подлагате скъпата пръчка на експеримент за оцеляване. Има случаи, когато на студа прътите на базата на карбона просто се разпадат от умерени натоварвания. В нашия случай е подходящ спининг от стъклопласт с максимално тегло на замятане на такъма 15-30 грама, мощността му е малко по-голяма от онази, която е характерна за средните костурови пръти, но това има две обяснения. Костуровите примамки късно през есента са малко по-тежки от летните лесни и туистери, а и костурът в навечерието на зимата е по-едър. Поради голямото тегло на примамката може да се използва всякаква макара. Диаметърът на влакното на безинерционната макара – 0,24-0,27, на инерционната – 0,30-0,36 мм.

Примамките

Въртящите се блесни, на които костурът се лови през лятото и ранна пролет, през есента са съвършено неефективни. Играта им в това време малко привлича костура, трудно се води на голяма дълбочина. Изборът на примамка се определя от променените пристрастия на костура. Поради наближаването на зимата той все повече се привлича от примамки, които се движат във вертикално направление. През септември вече се увеличават случаите когато костурът се лови на люлеещи се блесни, които се водят стъпаловидно, а от втората половина на октомври костурът, избирайки между хоризонталното и вертикалното движение на примамката, вече явно предпочита второто. Затова сега за нас са интерес само тези от тях, които могат да се водят стъпаловидно, а именно – пилкерите, силиконовите рибки, туистери и виброопашки. Пилкерите, т.е. комапктните тежки блесни с издължена форма, повече известни в чужбина, отколкото у нас. В Европа са популярни Юкер, а в САЩ извън конкуренцията са тежките блесни на компанията Хопкинс – моделите от серията „NO=EQL“, които сякаш са създадени за ноемврийския риболов на костур. Ако не разполагате с тези блесни, използвайте обикновена отвесна блесна – едра костурова или малка за бяла риба. Ноемврийският костур еднакво добре взема и на пилкер и на силиконова рибка. Рибката побеждава заради голямата си универсалност – тя е еднакво добра както за средни (4-6 метра), ттака и за големи (8-12 метра) дълбочини. Металните блесни бавно потъват и при лов на дълбочина повече от 5-6 метра лошо се усеща докосването на дъното. Затова тяхното използване се ограничава в средни дълбочини или при лов от лодка.
Основната особеност на костуровата силиконова рибта са малките й размери. Дължината на рибката е 45-50 мм, снабдява се с двойка куки № 8,5 или тройка №7 и напръв поглед с непропорционално тежка тежест – 15-20 грама. Всъщност само това съчетание – малка рибка и тежка тежест, най-добре действа на големи дълбочини. Туистерите и виброопашките нямат предимство пред силиконовата рибка, те са равнозначни. Тежка тежест е нужна и на туистерите – теглото на джиг-главата не бива да бъде по-малко от 12 г. Цветът на примамката било туистер, силиконова рибка или блесна, не е толкова важен. Костурът еднакво добре кълве и на бяла, и на жълта, и на сива примамка…

Pike.bg

You may also like…

Последни публикации

0
    0
    Вашата поръчка
    Вашата количка е празнаВърни се в магазин